Buurttuin Bitswijk krijgt hulp van statushouders

UDEN | In de buurttuin Bitswijk draait het niet alleen om diversiteit aan bloemen en planten. Het is ook een tuin met een grote verscheidenheid aan mensen. Enige tijd geleden werd door de vrijwilligers van de buurttuin aan het bestuur van Udenaardetoekomst gevraagd een verklaring bij het Uitvoeringsinstituut UWV aan te vragen voor vrijwilligerswerkzaamheden door vreemdelingen, die rechtmatig in Nederland verblijven.

Bij het 10-jarig jubileum van de buurttuin in april dit jaar, waren de eerste twee enthousiaste status- of vergunninghouders aanwezig om die dag hand- en spandiensten te verlenen. Vanuit de tijdelijke noodopvang in Uden (AZC) komen er nu met enige regelmaat statushouders om te helpen de tuin op orde te houden. De vaste groep vrijwilligers kan goed samenwerken met de statushouders in een tuin waar altijd wel wat te doen is. We treffen op een dinsdagochtend een Syrische vrijwilliger, die na een verblijf van twee maanden in Ter Apel, nu al vier maanden in de noodopvang is ondergebracht. Onder begeleiding van de vaste vrijwilligers van de buurttuin is hij wekelijks aan het meehelpen met het schoffelen en klein onderhoud in de tuin. De verwachting was, met handen en voeten en de vertaal-app op de telefoon, wat meer te weten te komen over zijn ervaringen. Maar, het spreken in het Nederlands, dat deze vrolijke en open jongeman zich met ondersteuning van een vrijwillige tolk heeft eigen gemaakt, is verbazingwekkend. Zijn enthousiasme waarmee hij zo snel mogelijk de Nederlandse taal onder de knie wil krijgen is geweldig. Hij heeft het hier goed naar zijn zin en vindt de natuur in de gemeente Maashorst prachtig en de mensen in Nederland erg vriendelijk. Een bezoekje aan Amsterdam viel minder in de smaak: erg druk en weinig groen. In Syrië was hij bloemist, dus een soort van groene vingers had hij al. Het werken in de tuin met de zeer aardige begeleiders vindt hij fantastisch. Uit het feit dat de vaste begeleiders van de buurttuin door hem werden gevraagd om te genieten van zijn kookkunsten in Ontmoetingsplein Mellepark blijkt wel dat de waardering in de tuin wederzijds is.

Profvoetballer
Volgens mede-initiatiefnemer Gerard van der Pas is Buurttuin Bitswijk een drukbezochte ontmoetingsplek, maar ook een plek waar je als vrijwilliger lekker bezig kunt zijn. De belangrijkste functie van de buurttuin is de sociale verbinding, het contact tussen de mensen in de wijk en daarbuiten. Van der Pas onderhoudt het contact tussen de mensen van onder andere de noodopvang, ONS welzijn en de vrijwilligers van de buurttuin. De afgelopen weken zijn er vijf statushouders in de buurttuin geweest om mee te helpen. “We moesten een flink stuk heg snoeien, daar konden we wel wat extra hulp bij gebruiken”, lacht Van der Pas. “Ze dromen allemaal van een mooie carrière in Nederland, de een wil profvoetballer worden, de ander wil vogels gaan kweken. Via Jesse van Meer, vrijwilliger bij de noodopvang, hebben we geregeld dat er zo’n 25 statushouders een avond in de week bij voetbalclub FC de Rakt kunnen sporten.” Voor het aanmelden als vrijwilliger, ga naar de contactpagina.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.