Kliknieuws.nl | Uden – Buurttuin Bitswijk voor jong en oud

Buurttuin Bitswijk voor jong en oud UDEN – Een tuin die toegankelijk is voor iedereen en die voor alle leeftijden iets te bieden heeft. Een tuin voor alle buurtbewoners die zich daar samen verantwoordelijk voor voelen. Iedereen is er welkom zolang het maar met respect is voor de omgeving. Het lijkt erop dat de wens van initiatiefnemer Gerard van der Pas uit komt. Om hem heen ontstaat een werkgroep die na de sloop van het Trefcentrum de kar trekt voor de aanleg van De Buurttuin in de Bitswijk.

Fb--buurttuin-bitswijk

De plek waar de buurttuin zal komen

Gerard van der Pas is de buurman van het voormalige Trefcentrum in de Bitswijk. Toen bekend werd dat de activiteiten over zouden gaan naar het nieuwe MuzeRijk, had hij het idee om in het leegstaande pand iets te beginnen, geïnspireerd door de stichting Resto VanHart . Die biedt een plek in de wijk waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het zijn ‘resto’s’ waar iedereen terecht kan voor een gezonde en goedkope maaltijd én een gezellige omgeving. Regelmatig komen lokale ondernemers, zorgverleners, welzijnswerkers, de wijkagent vertellen over hun activiteiten in de wijk. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt koken er met producten uit de buurt en vrijwilligers helpen mee. Dat bevordert het sociale contact en brengt mensen weer in een werkritme. Volgens Van der Pas zou dat ook kunnen in het Trefcentrum, maar de gemeente Uden dacht daar anders over.

Buurttuin
”Toch kon ik het idee niet loslaten en bedacht dat een tuin ook geschikt zou zijn om meer samenhang in de wijk te krijgen. Dat is nodig want steeds meer mensen trekken zich terug achter hun voordeuren. We zouden op dezelfde manier te werk kunnen gaan als Resto VanHarte. Ik vond al snel een gewillig oor bij Hans van Alphen van het Gebiedsplatform en bij Eugène van Hoorn, Frans Wouters, Yvonne Ree en Dave van de Heuvel. Dave werkt aan de website. Tuinontwerper Wim Lips uit Nistelrode heeft voor ons gratis en voor niks al een tekening gemaakt. We hopen dat meer bewoners mee willen gaan denken.”

Subsidie
Inmiddels is het project aangemeld voor subsidie bij Udenaar de Toekomst. Van der Pas schat dat er grofweg 13.000 euro nodig is. Ook heeft hij sloopbedrijf Gebroeders Van de Brand-Van Oort al benaderd. Niet alleen het Trefcentrum moet weg, er ligt ook een asfaltveld en een speelplaats met plavuizen. De slopers zijn wellicht bereid om werk van werk te maken en dat meteen op te ruimen. De gemeente Uden wil wel faciliteren, maar voor de rest moet het van de bewoners zelf en van sponsoren komen.

Aanmelden
“Er is zoveel mogelijk. We willen scholieren in de tuin spelenderwijs bijbrengen hoe planten groeien. En voor bewoners van BrabantZorg maken we de tuin toegankelijk zodat ook zij met hun handen in de grond kunnen wroeten of juist rustig kunnen genieten van bloemen en planten. We denken ook aan een verbinding met het ziekenhuis en het achterliggende natuurgebied de Maashorst. Het is iets anders dan D’n Hof van Uje. Maar, duidelijk is dat er veel belangstelling voor is. Het kan iets heel moois worden.”

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.